БЛС продължава да иска отпадане на нововъведението електронна рецепта: Вече пети

...
БЛС продължава да иска отпадане на нововъведението електронна рецепта: Вече пети
Коментари Харесай

БЛС: Пълен е хаосът с електронните рецепти

БЛС продължава да желае отпадане на нововъведението електронна рецепта: 

Вече пети ден следим последствията и тоталния безпорядък, настъпил след въвеждането на наложителната електронна рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет, установи Български лекарски съюз (БЛС) в позиция до медиите, написа БГНЕС. 

От организацията изброяват неуредиците, които се случват в системата: дискриминация на над 2/3 от лекарите в България, които не могат да изписват електронни предписания, включително и всички сътрудници от едно от най-невралгичните звена в системата - Спешна помощ.; Огромен брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени предписания с гледище за смяна на лечението и то под напън. Сред аргументите за връщане са: липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на медикаментите и др.; Натиск за смяна на лечението на пациента от страна на фармацевта, макар че това е право на лекаря в полза на пациента, а не обвързване вменено му от фармацевта.; От издадени над 60 000 електронни предписания за по-малко от 4 дни, при анулирани 5 000, в НЗИС има данни за попълнено пациентско досие за към 30 000 предписания.

Български лекарски съюз поддържа дигитализацията, в това число и въвеждането на електронната рецепта като водещо средство за определяне на лекарства, само че дано за всички е ясно, че с електронната рецепта дигитализацията в опазването на здравето не се изчерпва, споделят от съсловната организация.

„ Всички знаем преимуществата й, те са такива, каквито носи всеки нов цифров инструмент, когато е въведен вярно. Настоящата обстановка обаче е друга. Бяха нужни по-малко от 5 дни, с цел да се убеди цялото общество в неуспеха на метода на въвеждане на наложителната електронна рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет “, акцентират от БЛС.

За да се избегнат посочените от БЛС проблеми, организацията предлага:

За решение на казуса с дискриминирането на лекарите: въвеждане на редом потребление на хартиена и електронна рецепта за избран интервал от време. През този интервал хартиената рецепта наложително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след осъществяването й, подписана от пациента, за цялост на досието на пациента и гарантиране на контрола при разпределяне. Право на всеки доктор и неговият пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.

За да не се лутат пациентите и да не бъдат връщани при лекарите: Максимално бързо въвеждане на наличен, цифров указател на всички лекарства, популяризирани на територията на Р България с отчитане в действително време на тяхната наличност в аптечната мрежа.

Създаване на цифрово (интерактивно) приложение за пациентите, което да дава информация за наличностите на медикаментите в аптеките.

Строго съблюдаване на Чл. 34. от Наредба № 4 за Условията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, който ясно регламентира: „ …когато лекарственият артикул е постановен посредством интернационално непатентно или фармакопейно название на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен артикул, позволен за приложимост в страната, който съдържа предписаното интензивно вещество, като наложително се съблюдават предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица; 2. когато лекарственият артикул е постановен под комерсиално название, се отпуска тъкмо предписаният артикул. (2) Когато аптеката не разполага с наставления лекарствен артикул, магистър- фармацевтът е задължен да го обезпечи в период до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея.

Законови промени за повишение на контрола при разпределяне на лекарства, както и гарантиране на правото на осведоменост на пациента за най-евтината опция за лекуване още на територията на лекарския кабинет.

„ Считаме, че виновните институции би трябвало да подхващат незабавни дейности за разрешаване на казуса, в противоположен случай си резервираме правото на протестни дейности и опцията да защитим правата на лекарите и пациентите по правосъден път “, заключват от лекарския съюз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР